Endodonti
Kanal Tedavisi Nedir? (Endodonti)
Kanal tedavisi, dişin merkezindeki küçük, iplik benzeri dokunun, yani dişözünün (pulpa) çıkarılmasıdır. Hasar gören, hastalanan veya ölen pulpa çıkarıldığında, kalan boşluk temizlenir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Bu işelmle kök kanalı kapatılır. Yıllar önce, hastalanan veya zarar gören dişler çekilirdi. Bugün, kanal tedavisinde, kaybedilecek durumdaki dişler bile kurtarılabilmektedir.
İşlem tamamlandığında da kalıcı dolgu ya da ihtiyaca göre kişiye özel hazırlanan zirkonyum, porselen gibi maddelerden hazırlanan kaplama yapılır.
Pulpa hasarının en genel sebepleri şunlardır:
-Çatlak diş,
-Derin çürük,
-Geçmişte veya yakın zamanda dişe ciddi darbe gibi nedenlerle dişte hasar.
Kanal Tedavisi Aşamaları;
Öncelikle ilgili dişin taç kısmına bir delik açılır. Bu delikten dişin pulpa kısmına ulaşılır. İltihaplı pulpa çıkarılır, diş kökündeki kanallar özel aletlerlerle genişletilir ve diş dolgu malzemesi için uygun bir şekle sokulur. İşlem tek seansta tamamlanacaksa kalıcı dolgu ile doldurulur. Eğer birkaç seans gerekliyse geçici dolgu kullanılır ve sonraki seanslarda geçici dolgu çıkarılıp gerekli uygulamalar ve tedavi edici pansumanlar yapılır.
Kanal tedavisi başarısız olabilir mi?
Hijyen kurallarına uygun ve steril şartlarda alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılan kanal tedavilerinde başarısız olma düşüktür. Fakat düşük de olsa başarısız tedavi olasılığı vardır.
Tedavi başarısız olduğunda ilgili dişte ağrı, diş kökünde ağrı, şişlik, kızarıklık gibi iltihap belirtileri görülür.