• Ekim 18, 2020
  • admin
  • 0

Estetik / Kozmetik Diş Hekimliği

Dişlerimizin estetik düzeltmelerle doğal, beyaz ve düzgün sıralanmış olması, yüzümüzdeki önemli estetik ayrıntılardan biridir. Hoş görünümlü ve asli fonksiyonunu yerine getiren dişlerin kişinin yaşamına pozitif katkı sağladığı bir gerçektir.

Diş Estetiği, kişinin sadece hoş ve bakımlı görünmesini değil, dişlerin temel fonksiyonlarını da sağlıklı bir şekilde yapmasını amaçlar.
Estetik diş hekimliği, bilim, teknoloji ve sanatın karışımıdır. Amacı da “Sağlık ve doğal güzelliği” yakalamaktır.

Diş Estetiğinin Amaç Edindiği Konular;

· Sağlıklı ve kişiye uygun gülüş tasarlamak,
· Formu bozuk dişlerde diş düzeltme ile Doğal ve estetik görünümlü dişler,
· İdeal renk ve boyutta sağlıklı estetik diş etleri,
· Diş ve diş eti oranının ideal noktaya getirilmesi ve uyumunun sağlanması,
· Tüm tedaviler sonucunda güzel bir gülümseme sağlıklı diş ve dişetleri.
· Estetik dişler, diş estetiği ve estetik gülüşler için doğal görünüm en önemli olan şeydir,
· Diş estetiği tedavisinde hasta verilerinin iyi incelenmesi ve en doğal sonucun alınması.

Estetik Diş Yöntemleri ;
  • Beyaz Dolgu (Kompozit),
  • Porselen Lamine,
  • Empress Diş Kaplama,
  • Diş Eti Estetiği (Gingivoplasti – Gingivektomi),
  • Zirkonyum Kaplama
  • Diş Eti Estetiği (Pembe Estetik)

Beyaz Dolgu (Kompozit)

Kompozit dolgu beyaz dolgu olarak da kullanılan diş rengindeki dolgudur.

Ağız ve diş hijyenine yeteri kadar özen gösterilmemesinden kaynaklı zamanla dişlerde çürükler meydana gelir.Dişler çürümeye belirtisi gösteriyor ise diş kaybı yaşamadan diş çürükten temizlenip dolgu yapılması gerekir. Ayrıca her zaman çürüyen dişlerin tedavisinde kullanılmaz. Dişler de çürük olmasada ön dişler için estetik açıdan ufak tefek bozuklukları düzeltmek içinde kompozit dolgu kullanılmaktadır.Uygulanan dolgu çeşitleri ise, metal, kompozit ve seramik dolgulardır.

En büyük avantajlarından biri daha öncede söylediğimiz gibi uygulama yapılan dişin diğer sağlıklı dişlerden ayırt edilemiyor olmasıdır.

Porselen Lamine

Halk arasında yaprak lamine olarak da bilinmektedir.Porselen kaplama dişlerde estetik bir görüntü oluşmasını ve daha güzel bir gülüş tasarımı sağlayan bir tedavi yöntemidir.Tedavi süresi ortalama 7-10 gün sürer.

 Genellikle estetik olarak sıkıntılı olan ön dişlerde kullanılan bir yöntemdir. Lamina diş dişlerin ön bölgelerine ince porselenin yapıştırılması ile dişlerde olan yapısal bozuklukların tedavi edilmesidir. Uygulanan lamina kaplamalarla dişlere estetik ve doğal bir görünüş kazandırlır.

Porselen lamineler hastanın isteiğine bağlı renk ve boyda şekillendirilebilir. Porselen lamine uygulamasında dişin yüzeyi çok ince bir şekilde aşındırılır. Bazı durumlarda ise hiç aşındırmaya gerek kalmadan uygulanır. Bu tedavi yöntemi ile dişlerde minimum çarpıklıklar, diş yüzeyinde oluşan ilaç ve gıda renklenmeleri ayrıca sararmış olan dişleri de kalıcı olarak beyaz yapmak mümkündür.

Laminalar iyi ve doğru bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler.

Zirkonyum Kapmala

Diş estetiği veya gülüş estetiği denildiğinde pek çok kişinin aklına gelen ve hekimlerin tercih ettiği tedavilerden biri zirkonyum diş kaplamadır. Bu tedavi yöntemi ile sorunlu bölgeyi ortadan kaldırarak yeni ve estetik bir görüntü hedeflenir. Tedavi süreci 7-10 arasında tamamlanır.

Zirkonyum kaplama, estetik bir yapıya sahip olduğu için doğal dişlerinizle uyumlu bir şekilde yapılır. Ayırt edilmesi zordur.Metal porselenlere göre daha hafiftir ve ağızda koku oluşumu yapmaz. Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin dokusu tam olarak yakalanır. 

Kimlere Uygulanabilir?
  • Dişlerinde kırılma ya da dişleri kesilen ,
  • Asimetrik diş görüntüsüne ve ayrık diş görüntüsüne sahip olan,
  • Dolguları düşen ya da dişleri dolgu tutmayan Yapısal diş rengi sorunu olan ,
  • Dişlerinde sonradan renk değişimi olan hastaların istekleri doğrultusunda tedaviye başlanabilir.

Diş Eti Estetiği (Pembe Estetik)

Diş etlerinde yapılan estetik tedavilere pembe estetik denilmektedir. Diş estetiği sadece dişleri kapsamamaktadır. Dişler, diş etiyle bir bütündür ve bütünde estetik durması çok önemlidir. Diş eti sağlığı denilince rengi ve diş etinin dişle olan seviyesi akla gelir. Göze hoş gelen, temiz ve uyumlu bir gülüş elde etmenin ilk adımı dişler ve diş eti arasındaki uyumdan geçer.

Diş etlerindeki bu bozukluklar gülerken ya da konuşurken estetik olmayan bir görüntüye sebep olabilir ve kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Gülümseme esnasında diş etleri çok fazla görünüyorsa, diş etinin rengi koyu kırmızı hale geldiyse veya lekeler varsa, diş eti seviyeleri farklıysa ve diş eti çekilmesi şikayeti varsa bu tarz hastalarda uygulanan bir tedavi yöntemdir.

Diş yapısını bozan ve diş kayıplarına neden olabileceği için diş eti problemlerinin tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca tedavi sayesinde ;

  • Diş iltihaplarının önüne geçilir.
  • Dişlerin estetik şekilde dizilimi sağlanır.
  • Estetik kaygılar son bulup sosyal ve mesleki yaşamınızdaki olumsuz etkiler ortadan kalkar.
  • Diş etlerinde oluşan kanamalar ve ağız yaraları önlenmiş olur.

Protez Diş

Ağızda eksik olan; çeşitli nedenlere bağlı olarak çekilmiş veya hiç oluşmamış dişleri yerine koymak amacıyla yapılan tedavilerdir.

1- Sabit Protezler

Kron ve köprü uygulamalarıdır. Doktor tarafından yapıştırıcılar veya vidalı sistemler ile sabitlenir. Hasta tarafından çıkarılamaz. Hasta için rahat bit tedavi tedavi şeklidir. Uyumlu ve bakımına dikkat edilen sabit protezler uzun yıllarca ağızda kalabilir. 

Kuron nedir?

Zayıflayan dişlerin kısa zaman zarfında çatlamasını önleyerek olumlu sonuçlar elde etmek ve kırık dişleri onarmak için hekimler tarafından önerilen bir tedavi çeşididir.

Köprü nedir?

Diş eksikliği probleminde eksik olan alanın ön ve arkasında bulunan dişlerden destek alınarak tamamlanan bir tedavi çeşididir.

2-Tam Hareketli Protezler

Hasta tarafından istenildiğinde çıkarılan protezlerdir. Büyük oranda desteğini yumuşak dokudan alırlar.

3-Yarı Hareketli Protezler

Yapılacak işlemlere göre özel tipleri varıdr.. Yapılacak protez; varsa ağızda dişler, implantlar veya yapılması planlanan implantlar üzerine kurulacak sisteme göre fark eder. Hastanın kendi istediğinde çıkarabileceği fakat onun dışında ağız içinde oynamayan, konforlu, temizlenmesi kolay protezlerdir.