• Aralık 23, 2020
  • admin
  • 0

ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇALAMANIN ÖNEMİ

Diş çürükleri, çocuklarda en sık görülen ağız ve diş problemleri arasında yer almaktadır. Çocukların diş çürüklerinden korunması için diş fırçalama alışkanlığı ailesi tarafından kazandırılması gerekmektedir. 2,5 – 3 yaş aralığında anne ve baba bazı tekniklerle hem öğretici hem eğlenceli bir şekilde çocuğa diş fırçalama tekniklerini göstermelidir. Öğrettiğiniz teknikler üzerine 6-7 yaşından itibaren kendileri fırçalayabilirler.

Anne-Baba Hangi Adımları İzlemeli ?

1.Rol Model Olun

Çocuğunuz büyüme sürecinde anne babayı taklit ederek öğrenir. Diş sağlığı için dişlerinizi fırçalarken ona örnek olursunuz. Sizi fırçalarken görmeli ve bunu fark etmeli. Düzenli olarak her sabah ve akşam çocuğunuzla beraber öğrenene kadar beraber fırçalayabilirsiniz. İkna olması ve bu özelliği alması için iyi bir yöntem olacaktır.

2.Diş Fırçalama Hakkında Bilgilendirici Olun

Diş fırçalama alışkanlığını çocuklarınıza uygulamada gösterirken onlara sözlü olarak da bilgilendirici olmakta fayda var. Neden dişlerimizi fırçaladığımızı bunun nasıl faydaları olduğunu onları ikna etme sürecinde pekiştirici olacaktır. Bu anlatımı daha eğlenceli hale getirebilir, çizimler ve oyunlar ile destekleyebilirsiniz. İlk başta doğru bir uygulama yapmayabilir. Bunu zamanla öğreteceksiniz

3.Diş Fırçasını Seçmesine İzin Verin

Birlikte diş fırçası ve macununu seçebilirsiniz böylece kendisi için alınan bir diş fırçası onu daha çok heyecanlandırabilir. Oyun karakterli ya da renkli bir diş fırçası ve diş macunu seçebilirsiniz. Diş fırçası seçiminde ebeveyn ağzına uygun ve yumuşak fırçalı olmasına dikkat etmelidir. Ebeveynler diş fırçasının 6 ayda 1 değiştirilmesine özen göstermelidir.

4. Eğlenceyi unutmayın

Çocuklar oyun ve eğlenceli etkinliklerde daha aktif ve istekli olurlar. Diş fırçalamayı keyifli hale getirirseniz çocuğunuz hem daha kolay hem de ömürlük anılar elde edebilirsiniz. Fotoğraf çekinebilir, günlük fırçalama panoları yapabilir ya da resim çizebilirsiniz.

5. Diş Hekiminden Bilgi Alın

Ek olarak çocuğunuzun dişlerinin sağlıklı olması için diş hekiminden tavsiyeler alabilirsiniz. Dişlerini düzenli fırçalayan ve güçlü dişlere sahip olan çocuklarınızı da diş hekimine götürerek takdir edilmesini sağlayabilirsiniz.Böylece çocuklardaki dişçi fobisi oluşumu azaltabilir ve olumlu bir izlenim elde etmesine katkıda bulunabilirsiniz.

ENKA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİĞİ